Beroep: Gamer

Ze heten Felix, Don, Joey of Manuel, maar je kent ze misschien beter onder de namen PewDiePie, Gamemeneer, YoungBuck of Grubby. Op het internet worden ze gezien als topsporters en rocksterren. Enige verschil is dat zij hun geld verdienen door bijna de hele dag videospelletjes te spelen. Met gamen valt namelijk steeds meer geld te verdienen. Streamers en YouTubers verdienen geld met elke video die bekeken wordt, terwijl e-atleten grote geldbedragen met toernooien winnen en door sponsors worden betaald. De Nederlandse sporters doen het goed, wat ons kleine kikkerlandje staat op de vijftiende plek wereldwijd met bestverdienende e-atleten.

eSports
Één van die atleten is Joey Steltenpool uit Bovenkarspel, beter bekend als YoungBuck. Joey speelt League of Legends en is aanvoerder van het team Copenhagen Wolves. Dat betekent niet dat hij constant in Kopenhagen zit: ,,Nee, ons gamehuis staat in Berlijn, daar verblijven wij dan ook het grootste deel van de tijd. In Kopenhagen komen we één keer per jaar om te teambuilden. Dan doen we een bootcamp.”
Bij Wolves leeft Joey het leven van een topsporter. Waar professionele voetballers, hockeyers en wielrenners zo’n 20 tot 30 uur in de week trainen, zit Joey ruim 80 uur in de week voor zijn beeldscherm: ,,Je traint vijf dagen in de week, en dan heb je op zaterdag en zondag vaak nog wedstrijden. In totaal train ik ongeveer 30 uur met het team en 50 uur in mijn eentje.”
Vijf jaar geleden, toen Joey achttien jaar was, begon hij met het spelen van League of Legends. Na iets meer dan een jaar spelen kwam hij bij het team LowLandLions terecht: het beste team van Nederland. Daar bleek de gamer zoveel talent te hebben, dat hij nog geen half jaar later de overstap maakte naar Curse.EU: één van de beste teams van Europa. ,,Die overstap was voor mij het teken dat ik echt voor het gamen moest gaan en dat ik dat dan ook echt als baan kon hebben. Voor mijn ouders was dat moment ook een beetje een omslagpunt. In het begin was er weinig steun. Zij zagen een zoon die de hele dag binnen zat te gamen en nooit naar buiten ging. Toen ik met LowLandLions in België en Luxemburg toernooien begon te spelen, krabbelden ze al wat terug, maar toen ik bij Curse terecht kwam en we ons kwalificeerden voor een groot toernooi in Amerika begonnen ze mij echt te steunen.”
Na Curse.EU speelde Joey ook voor onder meer Eclypsia.Luna, IWantCookie, Mousesports en PrideFC. ,,Soms kreeg ik een beter team aangeboden dan het team waarin ik zat. Je wilt jezelf toch met de beste kunnen meten. Maar het gebeurde ook wel eens dat het team niet langer met elkaar verder wil. Dan keek ik welke teams iemand zochten voor mijn rol en dan sprong ik daar bij. Toen werd dat nog door spelers onderling geregeld. Tegenwoordig gaat alles via het management van beide teams en wordt er zelfs onderhandeld over transfersommen.”
In Europa liggen die bedragen nog niet zo hoog, maar in Azië, de bakermat van de eSports, des te meer. Voor de 19-jarige Zuid-Koreaan Lee Sang-Hyeok, beter bekend als Faker, kwam eind vorig jaar een bod binnen van bijna een half miljoen dollar (ongeveer 440 duizend euro) van een Chinees bedrijf, dat Faker graag wilde gebruiken voor zijn populariteit. Hij kon in China een 150 duizend euro per jaar verdienen, maar bleef zijn Koreaanse team trouw. Naar schatting verdient Faker bij zijn team SK Telecom tussen de 90 duizend en de 130 duizend euro per jaar en dat is dan exclusief prijzengeld en het geld dat hij verdient met streamen.
Voor dit jaar heeft Joey één grote wens: zich met de Wolves kwalificeren voor het wereldkampioenschap League of Legends van 2015. Voor het eerst wordt het belangrijkste toernooi in Europa gehouden. Er wordt gespeeld in Londen en Parijs en de grote finale wordt in Berlijn gespeeld. ,,Ik denk dat het voor de populariteit van eSports in Europa heel goed is dat het toernooi hier gehouden wordt. Ik hoop ook dat er veel media-aandacht zal zijn voor het WK.” Het zal voor de Europeanen lastig genoeg worden om de Aziatische top te kunnen verslaan. ,,Wat eSports betreft loopt Korea mijlenver voor op de rest van de wereld. Misschien zal ooit een Nederlander wereldkampioen worden, maar dan hebben we eerst nog flink wat terrein in te halen.”
Mede om die reden wordt er hevig gediscussieerd om eSports op te nemen bij het NOC*NSF. Dat zou betekenen dat eSports echt als sport kan worden gezien en er ook in Nederland meer aandacht en groeimogelijkheden zullen zijn. ,,Naar verluidt ziet het NOC*NSF er wel wat in, maar het blijft afwachten”, aldus Youngbuck.
Wie Joey in actie wil zien kan dat doen via zijn Twitch-kanaal: http://www.twitch.tv/youngbuckeu. ,,Maar”, voegt hij toe. ,,Als je echt competitief mooie wedstrijden wilt zien, dan is het kanaal van ontwikkelaar RiotGames, http://www.twitch.tv/riotgames, een echte aanrader. Die zenden alle grote wedstrijden uit. Als je dan de wedstrijden van de Europese LCS (waarin de tien beste teams van Europa elke week tegen elkaar spelen) kijkt, dan zie je mij vanzelf langskomen met Wolves.”

Streamers
Voor veel gamers blijven wereldkampioenschappen en sponsors voor altijd een droom. Net als bij andere sporten lukt het spelers vaak niet om de stap naar de profs te maken, maar dat betekent niet dat je nooit van je hobby je beroep kan maken. Streamers en Youtubers zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Het beroemdste voorbeeld is misschien wel de Zweed PewDiePie die meer dan 36 miljoen Youtube-abonnees heeft en op die manier een kleine vier miljoen euro per jaar verdient. Bekende Nederlandse Youtubers zijn onder andere de broers Enzo en Milan Knol, de groep DagelijksHaaDee en Gamemeneer.
Gamemeneer, die in het dagelijks leven gewoon Don heet, weet nog precies wanneer hij met zijn kanaal begon. ,,Dat was op 2 april 2013. Ik had daarvoor een Engelstalig kanaal, dat liep wel aardig, maar ik vond dat het tijd was om een Nederlands kanaal te beginnen. Daar hoorde ook een Nederlandse naam bij, vandaar dat ik met Gamemeneer begon.”
Nu, ruim twee jaar later, heeft Gamemeneer bijna 300 duizend abonnees en plaatst hij elke dag een nieuwe video op zijn kanaal. Die video’s gaan er bij zijn publiek in als zoete koek, want zijn video’s worden in de eerste 24 uur vaak meer dan 50 duizend keer bekeken.
,,Een jaar geleden ben ik pas echt fanatiek doorgegaan met het maken van mijn video’s. In mei 2014 bezocht ik voor het eerst een Dutch Youtube Gathering. Dat is een evenement voor mensen die dus video’s op Youtube zetten en hun fans. Daar werd ik zo vaak herkend dat bij mij het besef kwam hoe populair ik eigenlijk was online. Vanaf toen is het balletje gaan rollen. Ik kwam ook bij DagelijksHaaDee terecht waardoor ik nog meer abonnees kreeg.” Het laatste half jaar ging voor Don het hardst. Op 13 november maakte hij een video om te vieren dat hij 100 duizend abonnees had. Nu heeft hij er bijna drie keer zoveel.
Don speelt in zijn video’s veelal games. Minecraft en FIFA behoren tot zijn favorieten. ,,Helaas heb ik door het maken van al die video’s niet meer zoveel tijd om lekker relaxed te spelen. Ik plaats elke dag een video en dat is echt een dagtaak. Ik ben zo’n  5 à 6 uur per dag bezig met opnemen, monteren, renderen en uploaden. Mijn ouders staan volledig achter mijn carrière. In het begin wilden ze wel eerst de kat uit de boom kijken, dat kwam vooral omdat ze geen idee hadden hoe dat hele Youtube werkte. Ik neem het ze overigens niet kwalijk. Als ik in hun schoenen had gestaan, had ik er waarschijnlijk net zo over gedacht. Maar nu ik dus wel resultaten haal met mijn kanaal, staan ze er helemaal achter.”
Don woont inmiddels niet meer thuis. Hij woont samen met mede-Youtuber Milan Knol in Hilversum. Hun video’s zijn te vinden op Youtube onder de namen Gamemeneer, DitIsMilan en DagelijksHaaDee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *