‘Doel is bij de top-3 blijven’

Het jaar 2016 is goed geweest voor Wessel Nijman uit Uitgeest. De 16-jarige darter won vorig jaar onder meer de Denmark Masters, werd derde bij de Winmau Masters en kwam in het Nederlands team onder de 18 terecht. Maar Nijman wilt meer. Te beginnen met het vierlandentoernooi volgende week.

“Het vierlandentoernooi gaat tussen de vier buurlanden Nederland, Duitsland, België en Luxemburg”, vertelt de darter. “Vrijdag spelen we een kwalificatietoernooi. Op zaterdag darten we de koppelswedstrijden en op zondag is er nog een individueel toernooi. Het land dat uiteindelijk de meeste punten haalt wint. Maar er is ook dus nog het individuele toernooi om te winnen.”

Nijman speelt sinds dit seizoen in het Nederlands jeugdteam. “Normaal is het zo dat als je in de top vier staat, dat je in die selectie komt. Momenteel sta ik derde en dat moet ik blijven staan om er zeker van te zijn dat ik er volgend jaar weer bij zit”, legt hij uit.

Zolderkamer
De trainingsuren maakt hij vooral op de zolderkamer. “Ik zit in Beverwijk op school en heb niet heel veel tijd. Ik gooi dagelijks één tot anderhalf uur. En dan heb ik nog de competitiewedstrijden met De Bonte Vivant en gooi ik in de landelijke competitie in het regioteam.”

Af en toe doet hij ook mee met de grote mensen. Zo stond hij in Tsjechië tussen de ‘Lakeside-darters’ en behaalde hij een vijfde plaats. “Ik deed daar ook mee aan het jeugdtoernooi en kwam toen niet verder dan de laatste zestien.”

Net als bij de grote darters merkt Nijman ook wel eens op dat tegenstanders je uit je concentratie proberen te halen. “Ik gooi vrij snel. Maar sommige spelers staan dan een halve minuut te mikken voor ze gooien. Gooi dat ding gewoon weg denk ik dan. Ook heb je darters die achter je dan staan te blazen of met hun pijlen staan te tikken. Maar dat is niks voor mij. Op zo’n manier zou ik niet eens willen winnen.”

Voor 2017 heeft Nijman een aantal doelen voor zichzelf gesteld. “Ik wil me dit jaar rechtstreeks plaatsen voor de Finders Masters in Egmond. Op 18 maart is het eerste kwalificatietoernooi in Venray. Het kon denk ik niet dichterbij. Verder wil ik bij het Nederlands team blijven. Dan moet ik mij in de top 3 van Nederland handhaven. In mei wil ik naar het EK in Zweden en verder wil ik zoveel mogelijk toernooien winnen. Tenslotte wil ik vooral de lol er in houden. Ik hoop dat ik ooit mijn beroep kan maken van het darten. Maar als je niet tot de top behoort, wordt dat lastig.”

Uit Dagblad Kennemerland 18-02-2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *