Groengouden leeuw van Cas RC

Hij is pas 24 jaar, maar Niels van de Ven heeft al een heel leven achter zich. De loose forward verhuisde op zijn tiende naar Zuid-Afrika en kwam daar in aanraking met rugby. Via de Spaanse competitie kwam hij dit seizoen in Castricum terecht waar hij sindsdien de aanvoerdersband draagt en zijn debuut maakte voor het Nederlands team.
Barcelona
“Ik heb tot mijn negentiende in Zuid-Afrika gewoond. Daarna verhuisde ik naar Barcelona om te studeren. Daar ben ik gaan rugbyen voor Hospitalet. Een club in de Spaanse tweede divisie. Na drie jaar kwam er een aanbieding van Union Esportiva Santboiana uit de División de Honor. Het hoogste niveau in Spanje. Daar zijn het echt semi-professionals. Ik was net klaar met studeren dus het kwam goed uit. De club regelde een woning en dergelijke. Het enige dat ik hoefde te betalen was mijn eten en mijn drinken.”

In zijn eerste jaar bij Santboiana keek Van de Ven zijn ogen uit. “Als we uitwedstrijden hadden gingen we met het vliegtuig heen en verbleven we in een hotel. Zo zag je ook wat van de steden. Maar in het tweede jaar heb je het allemaal wel gezien hoor.”

Finale
In dat eerste jaar haalde Santboiana met Van de Ven de finale waarin VRAC Quesos Entrepinares met 19-8 te sterk was. In het tweede jaar strandden de Catalanen in de play-offs tegen Complutense Cisneros.

En nu speelt de nummer acht bij Cas RC. “Ik ben bezig met mijn master internationaal management aan de UvA. Ik woon ook in Amsterdam en dan ga je op zoek naar een club in de buurt. Ik wist niks van het Nederlandse rugby, maar heb mijn huiswerk goed gedaan. Ik heb met wat clubs gesproken en Cas paste het beste bij mij. ”

Het verschil met de Spaanse competitie is groot. “In Spanje zijn ze groot en snel. Dan heb je maar een fractie van een seconde om een beslissing te maken. In Nederland is het rugby iets trager en heb je meer bedenktijd. Hier rennen ze ook meer op de man af.”

Kampioenspoule
Zaterdag begint de kampioenspoule met een uitwedstrijd tegen HRC. De club uit Den Haag dat op de slotdag nog de derde plek in de reguliere competitie van Cas afsnoepte. “Ja op onderling resultaat. Eigenlijk is het ‘bullshit’, wij hadden een beter saldo. Nu wordt de beslissing gemaakt op één wedstrijd in plaats van over het hele seizoen. Maar goed, het is een goede motivatie voor zaterdag. Je moet er nu elke wedstrijd staan en punten pakken om zo bij de eerste twee te eindigen.”

Over twee weken komt landskampioen Hilversum naar Wouterland. Maar Van de Ven is stellig: “Eerst Den Haag. Daarna kijken we pas naar Hilversum.”

Uit: Dagblad Kennemerland 20-1-2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *