‘Jongeren goed voor 14 zetels’

Een groep jongeren met allemaal verschillende politieke ideeën. Het levert een hoop onenigheid op, maar over één ding zijn ze het eens: Op 15 maart moeten alle jongeren naar de stembus.
Onder de naam ‘Kom in de Stemming’ proberen Lynn Wakelkamp, Joy Half, Roos van der Ley, Kevin Benning, Nick Wortel en Stefanos Scholten jongeren zo ver te krijgen dat zij hun stem laten gelden. Hierbij worden zij ondersteund door D66-fractievoorzitter Brigitte van der Berg.

Laatstgenoemde werd geïnspireerd door het initiatief van BNN-presentator Tim Hofman. “Ik dacht, dat moeten we ook in de IJmond doen. Ik legde het voor bij wethouder Cecilia van Weel en die dacht er hetzelfde over. Toen zijn we op zoek gegaan naar mensen in de leeftijdscategorie 18 tot 25. Nu hebben we een groep van pak ‘m beet tien jongeren.”

Een deel van die jongeren bracht zaterdagavond door voor de deur van De Nozem & De Non. Daar zwengelde zij het wel/niet-stemmen-debat aan bij de bezoekers van Lichtzinnig. Ze mochten een stem in de bus doen. Zondagmiddag werden die stemmen geteld. “Uiteindelijk hebben er 84 mensen gestemd”, vertelt Half. “De meeste stemden voor GroenLinks. Die kwamen bij ons op 23,8 procent uit. Dus ongeveer 36 zetels.”

Zelf hebben ze ook allemaal hun redenen om te gaan stemmen. Zo is Van der Ley zelf net achttien geworden. “Als je zelf niet stemt en anderen komen aan de macht. Dan kan je er niet over zeuren.” Wakelkamp wilde in eerste instantie niet stemmen. Maar haar moeder bracht haar op een ander idee. “Ze zei dat ik moest gaan stemmen omdat ook de stem van de jongeren gehoord moeten worden.”

Benning plaatst dat in perspectief. “Er zijn 850.000 jongeren die voor het eerst mogen stemmen. Omgerekend zijn dat toch al snel 14 à 15 zetels. Ze denken vaak dat hun stem niet telt. Maar als ze allemaal stemmen, heeft dat veel meer gewicht.”
Behalve een bezoek aan Lichtzinnig, heeft ‘Kom in de Stemming’ nog meer in petto. “Op 14 maart organiseren we bij Camille in Beverwijk een politieke pubquiz. Daar kunnen jongeren hun kennis testen, maar kunnen ze ook met elkaar in discussie of zich laten voorlichten”, legt Van der Berg uit.

“Het belangrijkste is dat de jongeren praten over stemmen. Wat ze dan stemmen maakt niet uit. Als ze maar gaan”, vult Half aan.
Via www.facebook.com/komindestemming kun je op de hoogte blijven van de laatste acties van het initiatief. Ook kun je daar alternatieve stemwijzers invullen.

Uit Dagblad Kennemerland 6 maart 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *