Kiwi’s hokken in Castricum

Het klinkt bijna als een scenario voor een willekeurige sitcom op Comedy Central. Haal vier Nieuw-Zeelandse rugbyers naar een dorp en stop ze samen in een doorzonwoning. Het script schrijft zich bijna vanzelf en een lachband is niet nodig want de bulderende lach van de kiwi’s is tot ver buiten de set te horen.

De hoofdrolspelers in deze serie zijn Carlin Dunn (20), Teancum Kahaki (21), Tyler Koning (23) en Clayton Kiwara (28). Het viertal werd deze zomer bereid gevonden om hun thuisland achter te laten en dit seizoen de kleuren van Cas RC te verdedigen. Voor Tyler was dat een droom die uitkwam.

,,Ik had al een paar jaar de droom om naar Nederland te komen”, legt de flankspeler uit. ,,Mijn grootouders zijn in de jaren 50 vanuit de Beemster naar Nieuw-Zeeland geëmigreerd. Een vriend van mij, Carter MacIntosh, speelde vorig jaar voor Cas en hij bracht mij in contact met coach Rodney Hermans en nu ben ik dus hier. Het voordeel is dat ik nu iets kan leren over het land van mijn grootouders, maar rugby is wel het belangrijkste.”

‘Robbo’
Op de vraag hoe de anderen in Nederland terecht zijn gekomen lopen de antwoorden uit een. ,,Via een rugby agency, die koppelt spelers aan clubs”, is het korte antwoord van Carlin. Voor Teancum speelde een andere oud-speler van Cas RC een belangrijke rol in zijn transfer. ,,Gavin Roberts is mijn coach in Nieuw-Zeeland. Hij is een absolute legende bij Cas RC en was onderdeel van het team dat vijf jaar op rij landskampioen werd. Hij raadde mij aan om eens bij Cas te gaan kijken.”

Clayton komt uit de zelfde stad als Teancum, Gisborne (al staat Teancum er op dat de stad wordt aangeduid als ‘Gissy’). De twee kenden elkaar niet, maar toen Teancum aankwam op het vliegveld stond Clayton naar eigen zeggen als verrassing klaar om mee te gaan.

De verschillen tussen hun thuisland en Nederland zijn enorm. Zo is het in Nieuw-Zeeland momenteel dik twintig graden. Maar het viertal mist wel meer dingen aan het Land van de Lange Witte Wolk. ,,Er is geen ‘pie store’ hier”, roept Teancum. ,,En er is ook geen Kentucky Fried Chicken in de buurt”, voegt Clayton toe. Tyler mist vooral een grote tuin om lekker de bal in rond te gooien en de zon. Maar wat ze alle vier het meeste missen is ‘een ijskoude Speight’s op een warme dag’. Is het Nederlandse bier dan niet goed genoeg voor de kiwi’s? ,,Nee dat is hiet niet. Maar er gaat niks boven Speight’s”, antwoord Carlin.

Bangerz
Het huis aan De Loet voelt een beetje als een studentenhuis. Er staan weinig meubels (“Dat is ook wel fijn want we passen af en toe de bal rond en het gebeurt dikwijls dat iemand een schoudertackle in zet”, aldus Teancum) en aan de muur hangt een kaart van Nederland. Maar zoveel is er ook niet nodig. Overdag zijn drie van de vier rugbyers aan het werk. Teancum en Clayton werken bij een plasticbedrijf in Alkmaar en Tyler werkt bij een bedrijf dat stalen frames maakt in Purmerend. ,,Het is net als in Nieuw-Zeeland”, vertelt Tyler. ,,We werken en we spelen rugby.” Alleen Carlin zit de hele dag in de sportschool. De enorme pot proteïne op de koelkast verraadt dat de jongste van het stel er serieus mee bezig is.
Als de heren thuis zijn dan wordt er vooral muziek gedraaid. ,,We draaien alleen maar ‘bangerz’ (hits, red.)”, lacht Tyler. ,,Hele filthy bangerz”, voegt Teancum er aan toe. Dat zullen de buren fijn vinden. Maar dat valt erg mee. ,,De buren zijn dol op ons”, lacht Teancum weer. ,,Ze hebben ons zelfs een keer koekjes gebracht om te verontschuldigen dat zij een feestje hebben gehad.”

Als je met z’n allen in een huis woont dan krijg je hoe dan ook een rolverdeling in het huis. ,,Ik ben een beetje de vader”, lacht Tyler. ,,Maar dat is omdat mijn vriendin Heidi hier ook woont en dan is zij automatisch een beetje de moeder.” Hij wijst naar Carlin. ,,Dit is een beetje de baby van het huis.” De fly-half kijkt op van zijn bord. ,,Schuine streep feestbeest”, antwoordt hij.

Teancum is de vredestichter in het huis en Clayton wordt aangeduid als ‘Sleutels’. Op zijn Nederlands. ,,In Nieuw-Zeeland hebben mensen vaak moeite met mijn achternaam Kiwara. Daar noemen ze mij meestal Keys. En in Nederlands is dat dan Sleutels.”

Ondanks de saamhorigheid in de eengezinswoning wordt er niet vaak met z’n allen aan een tafel gegeten. ,,Iedereen heeft zijn eigen wensen. Zij eten alleen maar brood met bacon”, lacht Tyler terwijl hij naar Teancum en Clayton wijst. ,,Carlin hier eet alleen maar steak met champignons en Heidi en ik eten veel groenten. Kortom het is een onmenselijke taak om voor iedereen te koken.”

Boodschappen doen ze wel samen. Bij de supermarkt in de buurt. ,,Het is leuk want mensen herkennen ons en spreken ons aan”, zegt Teancum. ,,Wat ze het meest verbaast is dat we nu nog in onze korte broeken rondlopen.”

Het rugbyseizoen is inmiddels halverwege en Cas RC heeft zich met de Nieuw-Zeelanders als vierde geplaatst voor de kampioenspoule. Voor het viertal is er maar één droom: kampioen worden.

,,We zijn sterk aan het seizoen begonnen en we willen sterk eindigen en winnen”, aldus Tyler. Teancum heeft nog een andere reden om te winnen. ,,Ik wil de titel mee naar Nieuw-Zeeland brengen voor ‘Robbo’. Hij heeft mij hierheen gebracht en het zou een mooi cadeau voor hem zijn als we kampioen worden.”

Na het seizoen staat voor Teancum en Clayton een terugreis naar hun oude teams in Nieuw-Zeeland te wachten. Carlin weet nog niet wat zijn plannen zijn (,,Ik ben onvoorspelbaar. Als je me vraagt wat ik morgen doe weet ik het niet”). Tyler, die beschikt over een dubbel paspoort en inmiddels door bondscoach Gareth Gilbert is uitgenodigd om mee te trainen bij het Nederlands team, weet het nog niet. ,,Ik wil graag nog door Europa reizen. Ik wil ook heel graag naar Pinkpop volgend jaar. Ze hebben een mooie line-up.”
Maar eerst staat oud en nieuw nog op het programma. ‘Gissy’, waar Teancum en Clayton vandaan komen is één van de plaatsen waar 2017 als eerste begint. ,,We tellen dan ook af op de Nieuw-Zeelandse tijd. Om twaalf uur ‘s middags.” Of er nog Nieuw-Zeelandse tradities zijn? ,,Nee hoor. Iedereen drinkt veel en roept ‘Happy New Year!'”, aldus Carlin.

Uit: Dagblad Kennemerland 27-12-2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *