Nieuwe vrienden door Pokémon

Het is even na middernacht en ik struin over een hondenuitlaatveldje vlak bij mijn huis. Zonder hond. Waarom? Volgens mijn app zit er een Shellder in de buurt en laat ik die Pokémon nog missen in mijn verzameling.

Hoewel de app Pokémon Go – gebaseerd op het twintig jaar oude kaartspel over monsters – officieel nog niet uit is in Nederland, loopt de regionale jeugd al dagenlang te zoeken naar virtuele Pokémon in de IJmond. Via een omweg kon de Australische versie gedownload worden en die werkt zelfs in Nederland.

De app maakt gebruik van gps-coordinaten en plaatst zo de virtuele monsters via het beeldscherm van je mobiel in de echte wereld. Het doel is de Pokémon te vinden en vangen om ze toe te voegen aan je verzameling.

Al snel kom je er achter dat als je alleen maar rondjes rond je huis loopt, je niet veel verder komt dan een handvol Pidgey’s en Rattatas. Maar neem je een kijkje rondom Sporthal Beverwijk dan kom je onder meer Poliwags, Magikarps en de felbegeerde Scyther tegen.

Echt leuk wordt het spel wanneer je in level 5 bent. Dan kan je als trainer kiezen uit drie teams: Mystic (Blauw), Valor (Rood) en Instinct (Geel). Vanaf dan kan je ‘gyms’ veroveren met je teamgenoten. Een soort virtueel landjepik. En daar zitten hele strategieën achter.

Zo heeft de 21-jarige Kimberly uit Beverwijk een groepsapp vol met trainers uit het blauwe team: ,,Het mooie is dat je door het spel allerlei nieuwe mensen leert kennen, zonder dat het ongemakkelijk is. Inmiddels hebben we ruim dertig mensen in ons groepsgesprek. En we spreken ook af.”

Zo trok het blauwe team zaterdagnacht met een groepje de stad in om gyms te veroveren. ,,Ja, met negen man. Het is eigenlijk heel vet om de gyms van anderen te veroveren en ze dan sterker te maken zodat het voor de andere teams moeilijk wordt om ze te veroveren.”

Op het moment van spreken wordt de gym van Kimberly en haar team aangevallen door Ralf, Danny en Dyon (allen 19) van het gele team. ,,Eigenlijk is dit spel een beetje een kinderdroom hè?”, vertelt Dyon. ,,Vroeger wilden we allemaal Pokémontrainer worden.”

,,We hebben een vriendengroep van zo’n acht spelers”, vervolgt Ralf verder. ,,Sommigen zijn nog niet zo’n hoog level. Maar het is lekker weer en het het contact onderling is heel grappig.” Uiteindelijk blijkt de gym van het blauwe team te sterk en geven de drie vrienden het op.

De gyms overnemen en beschermen is leuk, maar niet voor iedereen weggelegd. ,,Ik vind het vangen veel leuker dan die gyms overnemen”, aldus Bob (21) die met zijn vrienden Steven (21) en Jan (21) deel uitmaakt van het rode team. ,,Toen ik begon, was iedereen bij mij in de buurt team rood. En Power stond mij wel aan”, licht Jan zijn keuze voor Team Valor toe. ,,Het leukste is toch gewoon lekker rondtoeren met de scooter of met de auto met je vrienden”, aldus Steven. ,,Maar”, voegt Kimberly toe. ,,Neem wel extra opladers mee, want anders is je telefoon zo leeg.”

Uit Dagblad Kennemerland 12 juli 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *