Pronkstukken in stadhuis

Sommige families zijn goed in sport, anderen maken muziek en een derde familie houdt zich bezig met kunst. De familie Pronk behoort tot die derde groep. Na een tentoonstelling in de boerderij van zus Conny Pronk in Schagen, hangen de werken van de familie nu in het stadhuis van Beverwijk.

In de hal hangen foto’s van de zussen Conny (Pronk) en Cootje (Passchier-Pronk), broer Johan (Pronk) en tekeningen van nichtje Annelies (Passchier). Een tweede broer, Ed (Pronk), is de grote initiator achter de tentoonstellingen.

,,Ik ben vooral een liefhebber”, lacht Ed op de vraag wat voor kunst hij maakt. ,,Ik ben nu wel een beetje bezig met filmen, maar dat is een beginnende hobby. Ik ben vooral blij dat mijn broers, zussen en nichtje zulke mooie dingen maken en dat die aan de wereld tentoongesteld worden.” Even later herinnert Ed zich dat ook hij in het verleden bezig is geweest met fotografie. ,,Ik maakte een tijd lang foto’s voor de horecakrant in Amsterdam. Dat betekent niet dat ik heel goed was, hoor, maar het was wel leuk om te doen.”

In het stadhuis worden vaker werken opgehangen van kunstenaars met een link naar Beverwijk. Ook bij de familie Pronk is die aanwezig. Vanuit Scheveningen is de familie naar Beverwijk vertrokken. Daar werd Ed geboren. Later volgde nog een verhuizing naar Schagen. Van daaruit verspreidde de familie zich. Cootje vertrok naar Wieringerwerf, Johan naar Sint Maartensburg, Conny bleef in Schagen en Ed kwam weer terug naar Beverwijk.

Satéprikker
Wat opvalt is dat de werken eigenlijk allemaal weer anders zijn. ,,Dit is olie op water”, vertelt Cootje over haar foto’s. ,,Ik neem een glazen ovenschaal, daar doe ik dan een bodem water in. Ik zet hem dan tussen twee stoelen en leg er gekleurd papier onder. Dan giet ik er olijfolie in, mix ik het een beetje met een satéprikker en dan wacht ik met mijn macrolens tot ik een mooi plaatje zie.”

Ed: ,,Voor zo lang als ik me herinner is Cootje altijd bezig geweest met fotografie. Bij ons thuis waren negen van de tien foto’s door haar gemaakt.”

,,Ik heb het altijd vanuit eigen inzicht gedaan”, vervolgt Cootje. ,,Een jaar of tien terug ben ik ook cursussen gaan volgen. Toen is ook Conny ‘besmet’ geraakt.”

Van Conny hangen er ook foto’s in het stadhuis. ,,Zij maakt vooral natuurfoto’s”, leggen Ed en Cootje uit. ,,Ze maakt er echt een dagtaak van. Ze zet haar camera neer en gaat rustig zitten. Ze drinkt wat koffie en ineens ziet ze wat. Dat levert heel gave foto’s op”, beschrijft Cootje de werkwijze van haar zus.

De derde fotograaf in de familie is Johan. ,,Johan doet aan tafelbladfotografie”, zegt Ed. ,,Hij gebruikt spiegeltjes, plankjes en miniatuurtjes. Zo krijg je hele bijzondere foto’s. Ze zien er vaak wel dromerig uit. Vroeger was hij eigenlijk ook altijd wel met kiekjes bezig.”

Annelies is het vierde familielid die haar werk in het raadhuis tentoonstelt. De dochter van Cootje was in het verleden een verdienstelijk marathonschaatsster, maar is nu vooral bezig met tekenen en schilderen. ,,Annelies is echt op dieren gericht”, vertelt Cootje. Naast een tekening van een konijn hangt een plaat met allerlei lijnen. ,,Eigenlijk is het dezelfde afbeelding. Alleen de ene is heel gedetailleerd en de ander is een abstracte weergave van de werkelijkheid.”
Er is nog een vijfde kunstenaar in het Pronkcollectief. Lysbeth, de vrouw van Johan, is beeldend kunstenaar. ,,Helaas is er voor beeldende kunst geen plek in het stadhuis”, legt Ed uit. ,,Bij de expositie in Schagen is ze volgend jaar wel te zien.”

Uit: Dagblad Kennemerland 01-12-2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *